Wednesday, September 16, 2009

Põdramaksapasteet

Alustame jahihooaega põdramaksapasteediga. Teen pasteeti tunde järgi - kahjuks ei oskagi täpseid koguseid kirja panna.

Põdramaks
läbikasvanud sealiha
sibulad
porgandid
sool
või
sidrunipipar
muskaatpähkel
suhkrusiirup
Puhastan põdramaksa soontest ja lõikan parajateks tükkideks. Pruunistan maksa ja liha pannil võiga. Maitsestan soola ja sidrunipipraga. Praen pannil sibulad ja porgandi ribad. Kõik praetud koostisained panen paksupõhalisse potti hauduma. Poti võtan tulelt siis, kui maks on nii pehme, et seda saab kahvliga murda. Maksa- liha segu valan sõelale. Vedeliku jätan ka alles. Selle lisan pasteedile hiljem. Ajan maksa, liha ja porgandid kaks korda läbi tavalise hakklihamasina. Saadud massile valan haudumisest ülejäänud kastme, nii et pasteet jääb paraja paksusega. Segan juurde ka natuke sulavõid aga seda ei saa palju panna, muidu jääb pasteet kõva. Lõpuks maistestan muskaatpähkli ja vajadusel suhkrusiirupiga. Vahustan natuke miksriga ja hea leivamääre ongi valmis.

Saturday, September 12, 2009

Ploomi-rummikeedis


Olen sel aastal leidnud endale uue lemmiku ja selleks on ploomimoos rummiga. Tõeliselt mõnus moos. Õnneks on ploomipuu minuga ühte meelt ja vilju täis.
Retsepti leidsin Toidutare.ee-st. Panen retsepti siia ka kirja.
1 kg ploome
1 sidruni pressitud mahl
500g moosisuhkrut
0.5 dl heledat rummi

Poolita pestud ploomid ja eemalda kivid. Püreesta ploomid köögikombainis või saumikseriga, vala potti. Lisa sidrunimahl ja kuumuta keemiseni. Seejärel lisa moosisuhkur ning keeda 10 minutit. Kalla juurde rumm, lase veel korra keema tõusta. Jahuta 30 minutit ja vala purkidesse, sule õhukindlalt.