Olen leiba küpsetanud nüüd vist juba kaks ja pool aastat. Leib on mu tõeline lemmikteema :)
Kirjutan siia üles õpetuse, mille järgi tavaliselt leiba teen:
1. päev
Segan umbes 150 grammile juuretisele juurde pool liitrit toasooja vett ja lisan jahu niipalju, et jääb umbes hapukoorepaksune tainas. Taignale raputan peale natukene rukkijahu ja panen sooja kohta räti alla seisma.
2. päev
Kõigepealt võtan uue juuretise. Nii umbes 150 grammi ühe leiva kohta.
Lisan umbes 100g suhkrut. Võib olla valge suhkur, mina kasutan pruuni.
Ja siis tuleb omalooming :) Erinevaid seemneid ( linaseemned, kanepiseemned, päevalilleseemned, kõrvitsaseemned jne.), pähkleid ( sarapuupähkel, kreekapähkel jne.), kuivatatud puuvilju ( rosinad, aprikoosid, ploomid jne). Ühesõnaga kõike, mis arvad leiva sisse sobivat.
Kindlasti panen leiva sisse ka rukkikliisid. Võib panna supilusikatäie nisujahu aga võib teha ka ainult rukkijahuga. Rukkijahu panna niipalju, et tainas vaevaliselt laiali vajub.
Peale leiva vormi panemist teen leiva sisse kolm auku ja panen leiva räti alla 4-6 tunniks kerkima. Kui augud on kenasti täis kerkinud panen leiva umbes 45 minutiks 200 kraadisesse ahju.
Kui kuumad leivad ahjust võtan panen nad niiske räti alla jahtuma.
Tõeliselt hea leib! Ma juba hakkan külla tulema :)
ReplyDelete